Pata Negra eikel-varkens ham en zijn ideale combinatie | Spaanse Ham

Disfruta del mejor Jamón Ibérico y Serrano  Ver tienda!

De pata negra eikel-varkens ham, als gourmet specialiteit, verdient het om gecombineerd te worden met gepaste dranken zodat z'n smaak maximaal geapprecieerd wordt. Voor dit evidente gegeven zijn er vandaag de dag veel combinatie-experten die een bepaald type drank aanbevelen zodat z'n smaak maximaal geapprecieerd wordt. Maar, wat is deze combinatie? Wat wordt er aanbevolen om bij eikel-varkens ham te drinken? De antwoorden volgen hieronder.

Pata negra eikel-varkens ham en combinaties

Volgens de door de RAE (de koninklijke Spaanse academie) gegeven definitie, refereert het woord combinatie naar de unificatie of analogie tussen dingen die zich verbinden of bij elkaar horen. Andere grote liefhebbers en proefexperts gebruiken de term 'harmonie' liever, hoewel ze het op de een of andere manier over hetzelfde hebben.

In het geval van Pata negra eikel-varkens ham heeft de diepgewortelde wijntraditie in Spanje wijn tot ideale hoofdprotagonist voor hamcominaties omgezet. Daarom is het erg belangrijk om aandacht te geven aan de rol van sommelier, die specialist die ons in een restaurant de best passende wijn bij elk gerecht aanbeveelt.


jamón ibérico de bellota vino jamón

Pata negra eikel-varkens ham en wijn


Het vak van sommelier is er een die een zekere dosis wetenschap en kunst in gelijke delen vergt om de beste combinaties te kunnen vinden. Een selectie die rekening houdt met de organoleptische eigenschappen van de voedingswaren, zoals de smaak, het aroma en de textuur en de reactie die ontstaat tijdens het mengen met verschillende dranken.

Een specialist kent deze eigenschappen en kiest de beste optie zodat de degustatie-ervaring zo intens en vernieuwend mogelijk is. De pata negra eikel-varkens ham is, door zijn hoge gastronomische waarde, geen uitzondering en er zijn bepaalde algemene regels die toegepast worden om tot de perfectie combinatie te komen.

De regels van het combineren

De kunst van het combineren in Spanje houdt rekening met de lange traditie waarin Pata negra eikel-varkens ham en rode wijn gedurende eeuwen hand in hand gingen. Maar de nieuwe wetenschappelijke kennis laat ons toe om verder te gaan dan de gewoonte en de vraag te beantwoorden vanuit een andere optiek.

Volgens de meest breed geaccepteerde classificatie in het gastronomische wereldje, bestaan er nieuwe types wijn met goed gedefinieerde eigenschappen: zoet, rode reserva's en gran reserva's, rode crianza's, jonge rode wijnen, rosé, droge hout-achtige wijnen, droge natuurlijke wijnen, schuimwijnen en rijke wijnen.


jamón ibérico de bellota vinos

Verschillende rode wijnen


Na jaren degustatie en combinatie wedstrijden te hebben georganiseerd voor beide producten, is men tot verscheidene conclusies gekomen, waaronder een opvallende is dat er bevestigt wordt dat de Pata negra eikel-varkens ham perfect combineert met vele verschillende soorten wijn, wat immer andere maar altijd interessante resultaten oplevert.

Als algemene regel kan er gesteld worden dat alle hartige voedingswaren goed combineren met verschillende frisse alcoholische dranken, zoals koude wijn en bier, maar ook andere dranken met meer body, die door hun eigenschappen goed met Spaanse ham combineren.

De ideale kompanen voor Pata negra eikel-varkens ham

Lang geledendacht men dat zoet wijn drinken bij pata negra eikel-varkens ham zeer gezond was, omdat het gezien werd als de ideale combinatie. Vanuit het oogpunt van de proeverservaringen, wordt er bevestigd dat dit een van de slechtst mogelijke combinaties is, want door het hoge suikergehalte van deze wijnen wordt de smaak van de Spaanse ham overstemd en naar een tweede plaats verdreven.

Wat de jonge wijnen betreft zijn er twee mogelijkheden. Enerzijds zijn er de jonge maar tevens zware wijnen, met body, die niet erg aanbevelenswaardig zijn want ze bedekken de smaak van de Spaanse ham.

Anderzijds zijn er de jonge, lichtere wijnen die een wederzijdse aantrekkeningskracht hebben met pata negra eikel-varkens ham, want ze combineren perfect de frisheid van de ene met de intense smaak van de andere. Iets dat niet mogelijk is met jonge witte wijnen die zich overschaduwd zien door de intensiteit van de Spaanse ham.

De rode reserva wijnen, zijn desondanks de grote persoonlijkheid die ze hebben, ideale kompanen van pata negra ham, we spreken hier immers over twee giganten qua smaak en aroma, twee producten van de hoogste kwaliteit die samen weten te gaan, daarbij plaats gevend aan elkaar om hun kwaliteiten maximaal uit te drukken.


jamón ibérico de bellota cava

Een glas cava


Wat betreft de schuimwijnen moeten we een onderscheid maken tussen de zoete, erg onstabiel en gesuikerd, welke geen goeie combinatie zijn en de drogere of oudere, zoals champagne of cava (ze heten dan brut, natuur of droog), die de smaak van pata negra ham onderstrepen en hem zich in vol ornaat laat uitdrukken.

Dan zijn er nog de rijke wijnen, waartussen we de fino en de manzanilla vinden (soorten sherry), die volgens velen de ideale combinatie vormen met een pata negra ham, door hun penetrante karakter die de smaak van de ham naar boven haalt en hem langer laat hangen in de mond.

Tenslotte zijn er veel mensen die verzekeren dat bier de ideale kompaan is, want zijn bitterheid combineert de sensatie van intensiteit die veroorzaakt wordt door het vet van de Spaanse ham tot in de perfectie en plaatst zich zo bij de cava, de rijke wijnen, de jonge lichte wijnen en de grote reserva wijnen in de top vijf van ideale kompanen voor pata negra eikel-varkens ham.


Todo sobre el jamón

Contenido

Manual de corte
Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step
DESCARGAR PDF
Disfruta del mejor Jamón Ibérico y Serrano Ver tienda!